امروزه با اینکه صنعت سینما تقریباً کامل ترین مسیر و بزرگترین تحول فنی را از زمان ورود به عرصه طی کرده است، یافتن سالن های سینمایی که از تجهیزات مناسب برخوردار باشند بسیار دشوار است. از طرفی واردات و تأمین محصولات حرفه ای از برند های معتبر، کمکی بزرگ جهت دستیابی به قابلیت های مورد نیاز و کیفیت بالا در تجهیزات سالن سینمایی می باشد.
یکی از مشکلات معمول در تجهیزات سالن سینمایی، انتقال مکانیکی از طریق پارتیشن ها، کف ها و سقف ها به دلیل انرژی صوتی با فرکانس پایین که توسط سیستم تولید دوباره فیلم تولید شده می باشد. اولین راهنمای عایق گذاری، نگهداری کلیه اتصالات با مواد ضد لرزش و ساخت کف شناور است.
موارد دیگری که باید مورد توجه قرار گیرند، عبارتند از:
استحکام کف و مقاومت در برابر بار وارده توسط اجزای ثابت موجود در سالن سینما و تماشاچیان، ایجاد تهویه مناسب برای ویدئو پروژکتورهایی که از لامپ های زنون استفاده می کنند و تولید حرارت و گرمای بالا دارند.
طراحی و ساخت تأسیسات مکانیکی با شدت هوای کاملا محاسبه شده جهت ایجاد هوای تازه متناسب با فضای داخلی سالن سینمایی، فضای ذخیره سازی، اتصالات اینترنتی مناسب و سالن هایی برای استراحت.
در این مقاله هدف معرفی و تشریح تجهیزات مورد نیاز و طیف گسترده ای از انتخاب های فنی برای تجهیز سالن سینمایی می باشد.
1- صفحه نمایش
یکی از مهمترین نکات در تجهیزات سالن سینمایی توجه ویژه به صفحه نمایش است. هنگام انتخاب سایز صفحه نمایش برای یک سالن سینمایی، تعداد زیادی انتخاب وجود دارد. معمولاً داشتن یک صفحه نمایش بزرگ در مقایسه با سایز یک اتاق مطلوب بنظر می آید.
با این حال باید به اصول حاکم بر زاویه دید در زمان تجهیز سالن سینما توجه شود. معمولاً این بدان معناست که هرچه صفحه نمایش بزرگتر باشد، ردیف های جلویی صندلی ها باید دورتر از صفحه قرار بگیرند.
انواع مختلفی از صفحه نمایش وجود دارد که انتخاب نوع آن به کاربری سالن آن بستگی دارد. آنها از بازتاب بسیار بالا تا سفید مات، تا نقره برای پروژکتور سینمایی سه بعدی متغیر هستند. بلندگوهای سینمایی معمولاً پشت صفحه قرار می گیرند، بنابراین اکثر صفحه ها سوراخ هایی دارند تا اجازه نفوذ صدا را بدهند. برای سالن های کوچک با صندلی های نزدیک صفحه، مواد میکرو سوراخ دار موجود است.
2- پروژکتور سینمایی
یکی از نکات بسیار مهم در بحث تجهیزات سالن سینمایی این است كه طراح سالن در مراحل اولیه طراحی به دستگاه پروژکتور سینمایی که برای عملکرد سالن بسیار حیاتی است توجه داشته باشد.
در یک سالن با مصارف چندمنظوره و با پرده های اکران مختلف، پروژکتور سینمایی مذکور باید از لحاظ ایجاد تناسب تصویر، قدرت روشنایی و پشتیبانی از محتواهای مختلف فیلم و یا غیره سازگار باشد.
یکی از نکات مهم این است که پروژکتور سینمایی به اندازه کافی عریض، بلند و عمیق باشد که امکان استفاده از همه تجهیزات را فراهم سازد.
در صورت قرار گرفتن پروژکتور در اتاق فرمان، برای حرکت آزادانه اپراتور باید فضایی در اطراف تجهیزات وجود داشته باشد.
3- تناسب تصویر
اکثر پروژکتورهای مورد استفاده در تجهیزات سالن سینمایی تجاری فقط قادر به نمایش Widescreen و Cinemascope هستند.
برای نمایش سایر نسبت ها، به صفحات دیافراگم و لنزهای جدیدی نیاز هست که متناسب با مشخصات سالن سینما (پرتاب پروژکتور سینمایی، اندازه صفحه و غیره) باشد.
امروزه متداول ترین نسبت های مورد استفاده Widescreen 1.85: 1 و Cinemascope 2.35: 1 هستند.
با این حال، موارد استثنایی مانند فیلم های دوگما 95 و برخی از فیلم های مستقل آمریکایی که در فرمت آکادمی فیلمبرداری می شوند
و برخی از کارهای اروپایی که در 1.66: 1 فیلمبرداری شده اند که ممکن است به لنزهای مختلف و برش صفحه های دیافراگم جدید نیاز داشته باشد.
فیلم های بی صدا یا فول فریم (یعنی بدون صدا و فقط تصویر) با نسبت 1.38: 1 خواهند بود یا آکادمی (جایی که موسیقی متن به نصویر اضافه شده است)
با نسبت 1.33: 1. برای دستیابی به طیف کاملی از نسبت های “واقعی”، صفحه نیاز به پوشیده شدن از پهلو و بالا را دارد.
4- سیستم صدا
طی دهه گذشته، فناوری صدا به سرعت پیشرفت کرده و سطح صدا در حال حاضر بسیار بالا است. به همین دلیل، سیستم صدا در زمان تجهیز سالن سینما و صدای ایجاد شده در محیط باید مورد توجه قرار گیرند و نیاز به جداسازی سالن سینما از محیط خارج جهت جلوگیری از خروج صدا وجود نداشته باشد.
به همین ترتیب، با ظهور فرمت های صوتی دیجیتال در اوایل دهه 1990، کیفیت قابل دستیابی کنونی در تجهیز سالن های سینمایی بسیار بالاتر از آن چیزی است که در فرمت های آنالوگ قدیمی توسعه یافته در دهه 1970 وجود دارد.
تقریباً تمامی نسخه های جدید دارای شش کانال و یا بالاتر بصورت دیجیتال هستند. بهتر است ابتدا در مورد اینکه کدام نوع پردازشگر صدا متناسب با نیازهای سینمای شما است، راهنمایی بگیرید.
برای دستیابی به بالاترین کیفیت صدا، یک سالن باید دارای یک سیستم چند کاناله و یا فراگیر باشد.
صدا به بلندگوهای سمت چپ، مرکز و راست در پشت پرده نمایش و به یک ردیف از بلندگو ها در اطراف سالن برای تولید صدایی فراگیر منتقل می شود.
5- بلندگوها از مهمترین تجهیزات فنی سالن سینمایی
سیستم صوت حرفه ای یکی از مهمترین فاکتورهای تجهیز سالن سینمایی خوب و استاندارد است. پس از آغاز فیلم و خاموش شدن چراغ های سالن سینما، اولین چیزی که بعد از تصویر جلب توجه می کند، کیفیت صدایی است که به گوش میرسد.
معمولاً سیستم های صدای فراگیر با مجموعه ای از بلندگوهایی که در مکان های خاص در اطراف بیننده قرار دارند تنظیم می شوند تا تجربه ای واقعی را رقم بزنند. در حال حاضر انواع مختلف بلندگو در سینماها استفاده می شود.
با این حال، این سیستم صوتی فراگیر در واقع با بهبود حس فضایی و همچنین جهت گیری صوتی خوب با جلوه های نهایی کار می کند تا محیط صوتی فوق العاده سه بعدی را ارائه دهد. در سینما بلندگوهای متعددی وجود دارد.
برای انتخاب تعداد بلندگوها، باید نیاز به جلوه صوتی، اندازه اتاق و همچنین قیمت را در نظر بگیرید. قبل از خرید مجموعه بلندگوها، باید با پخش موسیقی متن آهنگ که با آنها آشنا هستید، به صدای معمولی که به طور قابل توجهی تولید می شود گوش دهید. باید به یاد داشته باشید که بلندگوها را با یک صندلی مناسب تنظیم کنید.
6- تنظیمات بلندگو
تنظیمات 3 بلندگو – (بلندگوی مرکزی Center) و بلندگوهای چپ و راست (Left &Right)- معمولاً برای اکثر سالن های سینمایی مناسب هستند. اگر قصد نمایش فیلم های اکشن یا فیلم هایی با جلوه های صوتی زیاد را دارید، ممکن است سالن های بزرگتر به بلندگوهای بیشتری نیاز داشته باشند یا ممکن است بخواهید صدای فراگیر را در نظر بگیرید.
بلندگوهایی که برای موسیقی/ دیسکو استفاده می شوند معمولاً به همان اندازه مناسب نمایش فیلم هستند، اما مراقب بلندگوهای کوچک و بلندگوهایی که برای سینماهای خانگی طراحی شده اند باشید. از مهمترین فاکتورها در طراحی سیستم صوت سالن سینمایی می توان به موارد زیر را نام برد:
- فاصله مشاهده؛
- اتصال سیمها؛
- بلندگوهای جلو؛
- قرارگیری بلندگو؛
- بلندگوهای جانبی؛
- بلندگو ساب ووفر؛
- تنظیم صدا؛
- میله های صدا.
7- کابل ها
به کابل ها برای برق، ویدئو، صدا و شبکه احتیاج دارید. هنگام بودجه بندی پروژه تجهیز سالن سینمایی، به یاد داشته باشید که کابل های خوب در حدود 10٪ هزینه کلی تجهیزات را تشکیل می دهند و بسیار ضروری و واجب هستند.
همچنین، مهم است که به فاصله بین تجهیزات فکر کرد، چرا که هرچه کابل ها طولانی تر باشند مدیریت آنها دشوارتر خواهد شد.
نباید فراموش کرد که هر دو انتهای یک کابل را برچسب گذاری کنیم، زیرا ممکن است همیشه یک شخص مشخص کار تنظیم را انجام ندهد.
اگر کابل های ضخیم تر زیادی در سالن جریان داشته باشند، کابل های عایق بندی شده می توانند تداخل را کاهش دهند.
8- فرمتهای فیلم
تصاویر متحرک دارای فرمت های مختلفی از جمله دیجیتال، ویدئو و فیلم هستند. معیارهای فیلم سنتی شامل 8 میلی متری، 16 میلی متری، سوپر 16 میلی متری و 35 میلی متری است. هنگام برنامه ریزی برای بایگانی چاپ، IMAX یا فیلم های کوتاه درباره فرمت فیلم که در چه قالبی موجود است بپرسید.
9- ویدئو و دیجیتال از تجهیزات فنی سالن سینمایی
این احتمال وجود دارد که بیشتر فیلم ها برای نمایش در قالب دیجیتال باشند. سینمای دیجیتال سازگار با DCI در قالب فایل JPEG 2000 با فایل های فیلم رمزگذاری شده که از طریق یک هارد دیسک قابل حمل (بسته سینمای دیجیتال یا DCP) به سالن سینما و به طور جداگانه کلیدهایی (پیام تحویل کلید یا KDM) برای باز کردن قفل رمزگذاری که به سالن سینما ارسال شده تحویل داده می شوند.
کیفیت نمایش ویدئو کاملاً به کیفیت فرمت تولید و تکثیر بستگی دارد. هر چقدر توانایی پروژکتور سالن سینمایی خوب باشد قادر به نمایش و ارائه مواد ضعیف نخواهد بود.
اگر مواد از فیلم، دیجیتال یا BetaSP گرفته شده باشد، این امکان وجود دارد که بتوان از نوار VHS نتایج خوبی گرفت. در مورد فرمت Blu-ray نتایج با کیفیت بسیار خوبی بدست می آید و تجهیزات از نظر اقتصادی دارای ارزش بالایی هستند.
10- انتخاب پروژکتورها
همزمان با پیشرفت فناوری های تصویر دیجیتال از دهه 1990، تا زمانی که کیفیت یک تصویر نمایش داده شده 35 میلی متری در فرم دیجیتال قابل تقریب باشد، صنعت فیلم شروع به تشخیص مزایای اقتصادی و لجستیکی جایگزینی 35 میلی متری با فرمت دیجیتال به عنوان ابزار اصلی برای توزیع و نمایش فیلم ها کرده است.
امروزه اکثر پروژکتورهای به کار برده شده در تجهیز سالن سینمایی دیجیتال هستند. تقریباً همه پروژکتورها می توانند در بیشتر شرایط کار کنند، اما اگر در یک محیط کاملاً روشن باشند، سطح روشنایی بالاتر (لومن) می تواند کمک کننده باشد.
به محض اینکه صنعت با حداقل قالب استاندارد دیجیتال برای نمایش سینمای حرفه ای به توافق رسید، توزیع کنندگان شروع به پیشنهاد فیلم ها و در کنار آنها سالن های سینما شروع به نصب پروژکتورها برای نمایش فیلم های دیجیتالی کردند. در ابتدا از آن به عنوان D-Cinema یاد می شد.
حداقل استاندارد فرمت دیجیتال مورد توافق استودیوهای هالیوود قرار گرفت و “2K” نامیده می شد- و به معنی این است که تصویر نمایش داده شده دارای وضوح 2000 پیکسل در عرض تصویر است. پروژکتورهای 4K به همراه پروژکتورهای بسیار قدرتمند 8K برای نمایش های دیجیتال IMAX در دسترس هستند.
11- پخش کنندههای ویدئویی
با سیستم های سینمای دیجیتال معاصر، یک سالن نمایش از طریق فرمت های مختلف دیسک و نوار از طریق پروژکتور سینمای دیجیتال وجود دارد. در زمان تجهیز سالن سینمایی تنها باید اطمینان حاصل کرد که پخش کننده های ویدئویی در پروژکتور سینمایی می توانند فرمت های مربوطه را پخش کنند.
مواردی که باید بعد از تجهیز سالن سینمایی و قبل از اکران به خاطر سپرد
- پرده نمایش در نظر مخاطب چگونه است؟ سعی کنید از مخفی بودن DVD اطمینان حاصل کنید.
- فیلم چگونه شروع می شود؟ صدا / تصویر چه زمانی آغاز می شود؟ اولین سخنرانی چه زمانی است؟ اطمینان حاصل کنید که این نکات را می دانید تا بتوانید سطح صدا را بررسی کنید.
- در صورت نمایش یک فیلم به زبان خارجی، آیا می دانید که زیرنویس در کجا ظاهر می شود؟ آیا روی صفحه بوده و برای همه قابل مشاهده هستند، یا خیر؟
- چراغ ها چه زمانی باید روشن/ کم نور/ خاموش یا پرنور شوند؟
- شما چه سفارشی برای پخش مواد/ فیلم های کوتاه قبل از فیلم دارید؟ برای فرد هدایت کننده پروژکتور یک دستورالعمل تنظیم کنید.
شرکت آواسيما
شرکت آواسيما سالیان متمادی با شرکتهای بینالمللی مطرح در زمینه تجهیزات حرفهای صوت و تصویر و هم چنین همکاری داشته و به عنوان نماینده انحصاری فروش و خدمات پس از فروش کمپانیهای Apart، Sony، Kedacom، Creator، Panasonic، BenQ و Focus در کشور عزیزمان ایران فعالیت دارد.
این شرکت با اتکاء به تجربه طولانی در حوزه سیستم کنفرانس و طراحی و ساخت سالن سینمایی و اجرای پروژه های بزرگ در سطح کشور، بکارگیری متخصصين مجرب که سالیان متمادی در حوزۀ تجهيزات حرفهای صوتی و تصویری فعاليت داشتهاند و با هدف ارتقاء کمی و کیفی و نوآوری در ارائۀ خدمات مشاوره، طراحی و اجرا، یکی از بزرگترین شرکتها در حوزه سیستمهای کنفرانس صوتی و تصویری بوده و اجرای پروژههای معتبری را در کارنامه خود دارد.
به کارگیری کارشناسان باتجربه در بخش فنی و بازرگانی و استفاده از بهترین تجهیزات از برترین برندهای روز دنیا در پروژهها، کارنامه درخشانی را برای این شرکت به ارمغان آورده است.
جهت هرگونه مشاوره و اجرای پروژه میتوانید از طریق تماس با ما با کارشناسان فروش این شرکت در ارتباط باشید.